Publieke informatie

De website van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde is bedoeld om nuttige informatie te verstrekken aan iedereen die begaan is met de gezondheid van onze kinderen.
Deze informatie en de aangeboden acties voor de volksgezondheid situeren zich rond 5 hoofdthema's die de belangrijkste missies van de BVK vormen naar kinderen en hun familie toe: voeding, hydratatie, preventie van infecties en besmettingen, hygiëne en vanzelfsprekend de stimulatie en psychomotorische ontwikkeling van kinderen.

Deze informatie wordt mogelijk gemaakt dankzij communicatiekanalen, ontwikkeld met de steun van onze partners: deze internetsite evenals een netwerk van meer dan 600 displays met brochures over onderwerpen in verband met de volksgezondheid. U kunt deze displays vinden in de wachtzaal van kinderartsen en op de afdelingen voor kindergeneeskunde.
Van de verschillende missies van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde is het hoofddoel van deze acties de gezondheid en het welzijn van kinderen te bevorderen.
Aarzel niet om uw opmerkingen of suggesties mee te delen.

 

Ziekten

Coronavirus

Beste ouders,

Beste patient ,

Er is geen reden tot paniek maar hoogstwaarschijnlijk zal het aantal Coronabesmettingen in België nog verder toenemen.

Op dit moment zijn griep- of andere virussen nog altijd de meest voorkomende oorzaak van koorts en hoesten, maar dit kan snel veranderen.

We houden er ook aan te vermelden dat kinderen duidelijk minder ernstig ziek zijn als ze besmet zijn, maar ze zijn wel een bron van infectie voor anderen.

De richtlijnen vanuit de overheid worden dagelijks aangepast aan de wisselende situatie, maar de kinderartsen  stellen voor om risicopatiënten voorlopig thuis te houden van school en andere openbare activiteiten, vanaf nu tot aan de paasvakantie tot nader order.

Wereldwijd zijn er geen rapporten over pediatrische patiënten met onderliggende aandoening en gecompliceerde COVID19 beschikbaar.

Andere familieleden moeten uiteraard de gekende strikte hygiëne maatregelen toepassen zonder thuis te blijven.

Indien uw zoon/dochter symptomen van hoge koorts en hoesten vertoont volgt u de algemene richtlijnen waarbij u telefonisch contact opneemt met de huisarts of behandelend team.

Ga niet zonder voorgaand contact naar de wachtzaal, want daar kunt u andere patiënten besmetten. Ga ook niet naar de Spoedgevallendienst zonder voorafgaand contact. We adviseren om uw medisch dossier (met informatie omtrent type PID) mee te nemen naar de dokter van wacht.

 

Van allergrootst belang is goede hoest- en handhygiëne.

 

Uiteraard blijven we kwetsbare patiënten aanraden om extra aandacht te besteden aan de standaard voorzorgsmaatregelen: 

  • Strikte hoest- en handhygiëne is heel belangrijk! Zie link
  • Vermijd contact met zieke mensen.
  • Vermijd druk bevolkte activiteiten in slecht geventileerde ruimtes.
  • Volg de updates via onderstaande link.

 

Raadpleeg op regelmatige basis deze site voor update informatie:

 

 

Infantiel hemangioom

 

Meningokokken Infecties

 

Mucopolysaccharidose - The FIND project

 

Vaccinaties: veel gestelde vragen

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde beschouwt het als haar plicht de bevolking correct en volledig te informeren over vaccins, een van de belangrijkste onderwerpen inzake de gezondheid van de bevolking en met name die van kinderen.

Bekijk de informatie video's hier 

Bekijk de Unicef video hier

 

Nuttige brochures

Nieuw!! De huisapotheek voor het jonge kind

 

Atopische dermatitis

Belang van water voor mama en kind

Borstvoeding

Darmflora en darmkrampen bij zuigelingen

Gezonde voeding voor peuters en kleuters

Het ontbijt

Kunstvoeding voor zuigelingen

Meningokokkeninfecties

Psychomotorische ontwikkeling van uw kind

Röntgen- of scanonderzoek

Vegetarische voeding

 

Links

GBPF

Kind en Gezin

One

Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde

 

Indien u op de hoogte wenst te blijven van belangrijk nieuws over kindergeneeskunde en de BVK dan kan u zich hier registreren voor de nieuwsbrief.